Amme davası nedir sorusu son günlerde çok fazla merak edilmektedir. Aslına bakılırsa amme davası yani diğer ismi ile kamu davası, kamu davası olarak tabir edildiğinde bilinmekte ancak amme davasını pek kimse bilmemektedir. Amme davası aynı zamanda halk tabiri ile kamu kovuşturması olarak da bilinmektedir. Amme davası nedir sorusunu net bir şekilde cevaplayacak olursak da, sanık yani suç işlediği düşünülen şahsın mahkeme tarafından yargılanmasını sağlayabilmek için kamu adına açılan davaya denir.
Ammenin sözlükte karşılığı ise kamudur. Amme davasını aça bilmek için herhangi bir savcı kararına ihtiyaç yoktur. Genelde kamu malına zarar verme durumlarında amme davası açılır. Bir amme davasında mağdur olan tarafın şikayetini çekmesi durumunda yine de dava kapanmaz ve kamu davası olarak devam eder.
Kamu davası konusunda anayasanın 173. Maddesinde yazılana göre kamu davası açılmasında görevler direk olarak Cumhuriyet Savcısına verilir. Davada taraflardan herhangi biri mağdur olmuşsa ve mağdur olan kişi herhangi bir şikayette bulunmasa bile savcı amme davası bağlatmak zorundadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi amme davası yani kamu davası, kamu malına zarar verme, toplumsal bir zarar veya devlete zarar verme durumunda Cumhuriyet Savcısı tarafından direk olarak açılır. Amme davaları kendiliğinden açıldığı için aynı zamanda resen olarak da adlandırılabilmektedirler. Hukuki bir süreç başladığı zaman amme davası asla zaman aşımıza uğramaz. Mağdur olan taraf şikayetinden vazgeçse dahi amme davasında zaman aşımı söz konusu olmaz.
Türkiye’de en çok açılan amme davaları trafik alanındadır. Örnek vermek gerekirse mesela trafikte iken hız sınırını aşarak bir yayaya çarparak kişiye zarar vermesi durumunda amme davası açılmaktadır. Yani amme davası neden açılır sorusunda dediğimiz gibi kamu malına zarar, toplumsal zarar ve kişilere zarar gibi durumlarda açılmaktadır.
Birçok kişi nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli faiz oranlarına karşın bankalardan kredi alıyor. Kredi alırken kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı adı altında; kişilerden belirli oranlarda para kesintisi yapılıyor. Bu kesintiler binde 5 oranına kadar yasal. Binde 5 oranını geçen kesintiler ve ücretler; yasal olmamakla beraber kişinin parasını geri alabileceği ödemelerdir. Kredi tahsis ücreti ile dosya masrafı, kişi kredi başvurusunun ardından parayı temin ederken kesilmektedir. Bu ücrete sigorta
İlgili İçerik
Amme Davası Nasıl Açılır?
Hukuksal konularda karşınıza çıkabilecek en kötü dava tiplerinden biri amme davasıdır. Otomatik olarak açılan bu dava bir sonuç bulana kadar hep açık kalır ve bir çok konuda karşınıza çıkabilir.
Amme davası açılmasına sebep olan konular
Kamu malına zarar verme
Yaralamalı bir kavgaya karışma
Ölümlü bir kavgaya karışma
Yaralamalı bir trafik kazasına karışma
Yukarıdaki durumlarda amme davası cumhuriyet savcısı tarafından otomatik olarak açılır. Amme davalarında oldukça detaylı inceleme yapılmaktadır.