• YARIM ALTIN
    10.085,00
    % 0,00
  • AMERIKAN DOLARI
    34,4981
    % 0,05
  • € EURO
    36,4278
    % 0,20
  • £ POUND
    43,7166
    % 0,20
  • ¥ YUAN
    4,7652
    % 0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3405
    % -0,63
  • BITCOIN/TL
    3318243,406
    % 1,47
  • BIST 100
    9.367,77
    % 3,72

Banka Hesabına Konulan Bloke Ne Zaman Kalkar?

Banka Hesabına Konulan Bloke Ne Zaman Kalkar?

Devlet dairelerine, bankalara ya da farklı bir kuruma olan borçlardan dolayı; resmi kurumlar aracılığı ile banka hesabına bloke konulabilir. Banka hesabına konulan bloke ne zaman kalkar sorusunun yanıtı ise, borç tutarı ve banka hesabında yer alan para miktarı arasında değişiklik gösterebilir.

Örnek vermek gerekirse, yüksel miktarda borçlar için bütün banka hesaplarına bloke konulabilir. Düşük miktardaki borçlar için ise, banka hesabınızda bulunan para miktarının yalnızca bir kısmına bloke gelebilir. Bir kısmına bloke konulan hesaplarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz fakat koyulan bloke birden fazla çeşitte olabileceği için, bu durum değişiklik gösterebilmektedir.

Banka Blokesi Nedir?

Banka blokesi, tamamen belli bir ödemeye ya da işleme karşı tutularak  kullanılması veya harcanması yasaklanmış ya da kısıtlanmış banka hesaplarına getirilen yasaklamalara denilmektedir. Banka blokesi; birçok sebepten getirilebilir. Banka bloke nedenleri;

  1. Vergi Borçları
  2. Kredi kartı düzensiz ödemelerden dolayı
  3. Kredi borcunuzu düzensiz ödemeler ya da ödemediğinizden dolayı
  4. Vergisiz ya da yasa dışı işlemler nedeniyle
  5. Yasal takibe düştüğünüzden dolayı olabilmektedir.
Banka Blokesi

Banka Blokesi

Blokeli Tutar Ne Zaman Tahsil Olur?

Banka ya da diğer herhangi bir kuruma ait borcunuzu ödememeniz nedeni ile hesabınız bloke altına alınacak ve borcunuz varsa hesabınızdaki paradan tahsil edilmeye kalkılacaktır. Blokeli tutar, banka hesabınıza bloke konulur konulmaz tahsil edilir. Eğer  banka hesabınızda para bulunmuyorsa, banka hesabınızı kullanmanız engellenecektir. Sigortalı bir işçiyseniz ve maaşınız banka hesabınıza yatıyorsa, banka bu paraya el koyarak; borcunuzu tahsil etmek isteyecektir.

Bankaya borçlandığınız durumlarda borçlarınızı ödemeniz için belirli bir süre tanınır. Bu süreyi aştığınız durumda ise, borç tutarının tamamı kadar para blokelenmektedir.

Banka hesabına konulan bloke genellikle maaşın yattığı banka hesabına konulduğu için, büyük sorunlara yol açmaktadır. Halk arasında da genellikle maaş haczi olarak bilinen bu durum ile, hukuksal olarak aldığınız maaşın 4’de 1’i kadar bloke konulabilir. Örneğin aylık 3 Bin Türk Lirası maaş alıyorsanız ve borçlarınız sebebi ile maaşınıza bloke konulacaksa bu tutar 750 TL’nin üzerine çıkmayacaktır.

Banka Blokesi

Banka Blokesi

Hesaptaki Bloke Kaç Günde Kalkar

Ülkemizde işleyen sistem ile genellikle borçlarınızı ödediğinizde ve aynı zamanda hesabınızdaki blokenin kalkması için herhangi bir engel unsuru bulunmadığı taktirde, ilk iş günü içinde banka hesabına konulan bloke kalkacaktır.

Fakat bazı durumda işler bu şekilde ilerlemez ise, ayrıca dilekçe vermeniz ve blokenin manuel olarak kalkmasını talep etmeniz gerekecektir.

Banka Bloke Kaldırma Dilekçesi

Banka hesap blokesi kaldırmak için dilekçe vermeniz gerekebilir. Yazılı olarak başvuru yapmanız, işlemlerin daha hızlı olmasını sağlayacak ve bu da daha kolay bir şekilde blokenin kalkmasını sağlayacaktır. Aşağıda yer alan örnek banka hesabına konulan bloke kaldırma dilekçesi ile kendi bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurarak başvuru yapabilirsiniz.

“….. Bankası …. Şubesi Müdürlüğüne,

….. IBAN nolu …. hesap nolu hesabıma bankanız tarafından …. sebeplerinden ötürü bloke koyulmuştur. Koyulan bu bloke nedeni ile bir takım finansal işlemlerim aksamakta ve bundan dolayı bir takım mağduriyetler yaşamaktayım. Bloke koyulmasına neden olan konu tarafımca çözümlendiği için en kısa sürede yukarıda bilgileri yazılı olan banka hesabıma konulan blokenin kaldırılmasını,

Saygılarımla arz ederim. …/…/2021

Ad Soyad İmza”

Bir önceki yazımız olan Cardfinans Para Puan Nerede Kullanılır? başlıklı makalemizde cardfinans para puan geçen marketler, finansbank anlaşmalı mağazalar ve finansbank anlasmalı marketler hakkında bilgiler verilmektedir.