Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından “Ekonomi Reform Paketi” komisyon toplantısında açıklanan karar ile 18 yaşından küçüklere Bireysel Emeklilik Sistemi müjdesi verildi. Böylelikle yepyeni bir BES kuşağının yolu, resmen başlamış oldu.
Bireysel emeklilik sistemi (BES), kişinin çalışma hayatı dönemindeki hayat standartlarının emeklilikte de devam etmesi ve gelecekte daha refah bir hayat geçirmek için düzenli birikim yaparak ve devlet katkısıyla da verilen desteklerden güvenli ve kazançlı bir emeklilik sistemidir. 2003 yılında yürürlüğe giren BES, o zamandan bu yana milyonlarca katılımcının ilgisini çekmiştir ve milyonlarca katılımcıya ulaşmıştır.
18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik Nedir?
Geçmiş yıllarda fiil ehliyetine sahip herkes BES’e katılabiliyordu. Türk Medeni Kanunu’na göre ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan 18 yaşını doldurmuş kişilerin fiil ehliyeti bulunuyor.18 Yaş Altı çocuklarda ebeveynler çocukları için BES’e birikim yapabilecek.
18 Yaşından Küçüklere Bireysel Emeklilik İle Ne Amaçlanıyor?
Bireysel Emeklilik Sistemindeki güncelleme ile aile ekonomisine olduğu gibi ülke ekonomisine de katkı sağlanması hedeflenmiştir. Aynı zamanda 18 yaşından küçüklere BES ile çocukların ve gençler; küçük yaşlardan itibaren sağladığı birikimlerin avantajı sayesinde 18 yaşını doldurduktan sonra yetişkinliğe güvenle atmış olacaktır. Böylelikle hayallerine daha rahat ulaşmış olacaklar.
Doğru araştırmalar, ön görüler neticesinde satın aldığınız hisse senetlerinin bir süre sonra hayat masraflarınızı karşılayacak seviyeye ulaşmasına temettü emekliliği ismi veriliyor. Tabii ki bu seviyeye ulaşmak kolay bir işlem değildir.Yüksek kar oranları, istikrarlı büyüme, doğru yatırımlar ile gücüne güç katabilecek firmaları analiz edip onların üzerinden hisse sahibi olmak için ya çok şanslı ya da çok ciddi bir araştırma yapabilme imkanlarına sahip olmak gerekiyor.Tüm bu kavramlara sahip olup doğru
İlgili İçerik
Her Çocuğa BES’te %25 Devlet Katkısı
Ebeveynlerin çocukları için BES hesabına yapacakları her 100 TL’lik yatırıma karşılık olarak devlet de 25 TL katkı sağlayacak. Devlet katkısı aylık olarak yatırıldığı için hazine bonosu ve devlet tahvillerinde nemalandırılarak faiz geliri elde edilecek. Devlet katkısı brüt oranı asgari ücretin yüzde 25’ine kadar sağlanıyor.
Devlet katkısı her ay düzenli olarak hesaba yatırılacak. Sistemden erken çıkacak olanların ise, devlet katkısın payından eksik alacak. En az üç yıl sistemde duranlar ise devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde 15’ine, altı yıl sistemde kalanlar yüzde 35’ine, on yıl sistemde kalanlar ise yüzde 60’ından hak kazanmış olacaktır. 56 yaşına kadar bekleyen kişiler ise devlet katkısının yüzde 100’ünden faydalanmış olur. Vefat veya maluliyet halinde de devlet katkısının tamamı ödeniyor. Emekliye en fazla promosyon veren bankalar, için ilgili makalemize de göz atabilirsiniz.
Vatandaşın BES’e yatırdığı paradan elde edilen gelirden ise sistemden çıkarken vergi kesiliyor. Vefat veya emeklilik durumu söz konusu olursa %5, 10 yılı doldurduktan sonra çıkılması halinde % 10, 10 yılı doldurmadan çıkılması halinde ise yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yaşanır. Vergi ise sadece nemadan alınır. Anaparadan vergi kesilmiyor. 56 yaşına gelince BES’te emeklilik hakkına sahip oluyorsunuz.
18 Yaş Altı BES’te Hedef 10 Yılda 32 Milyar
AKP Milletvekili Orhan Yegin, TBMM Genel Kurulu’nda bireysel emeklilikle ilgili yeni düzenlemeyi hakkında şunlara değindi: “18 yaşını tamamlamamış, çocukları adına birikim yapmak isteyen ebeveynlerine, çocukları adına BES’te birikim yapabilme imkanı tanıyoruz. Bu süreçte yurt içi tasarrufları artıracak şekilde BES’in kapsamının genişletilmesi amaçlanmaktadır. Bir zorunluluk getirmiyoruz, herhangi bir zorlama getirmiyoruz sadece 18 yaşından küçüklerin sisteme dâhil olmasının önündeki engeli kaldırıyoruz ve sistemde tasarruf etme ve tasarruf alışkanlığı oluşturma amacı taşıyoruz, bunu arzuluyoruz. Üç sene içerisinde 18 yaş altı BES’e katılımın 923 bin civarı olması ve 3 milyar TL civarında bir birikim tutarına ulaşması, on sene içinde de yaklaşık iki buçuk milyon küçük vatandaşın BES’e katılması ve 32 milyarlık bir tasarrufun oluşmasını ümit ediyoruz.”
Çocuğunuzun Geleceği Şimdiden Güçleniyor!
Çocukların geleceği için doğru bir yatırım imkânı sunan BES sistemi, çocuk ve gençlere tasarruf alışkanlığı kazandırırken, çocuklarımızın finansal okur yazarlık ile ilgili konularda erken yaşlardan itibaren farkındalıklarının artmasını ve sisteme erken yaşta dâhil olarak hayalindeki yarınlara ulaşmasını sağlayacak.
Mevcut BES ile 18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik Farkları Nedir?
18 yaşını doldurmamış çocuklarımızın ve gençlerimizin BES sözleşmesinde kendine ait kimlik numarası ile katılımcı konumunda bulunmaları mümkün. Böylelikle her çocuk ve genç için yapılmış olan sözleşmeden her çocuğumuzun ve her gencimizin Devlet Katkısından ayrı ayrı yararlanacaktır.
18 Yaş Altı BES’te Ödeyen, Katılımcının Kendisi Olabilir mi?
Ebeveynlerin desteği ile olur 18 yaşından küçüklerin kendileri direk katılımcı olamaz. 18 yaş altı Bireysel Emeklilik sözleşmesi, 18 yaşını doldurmamış genç ve çocuklara yapılır. Bundan dolayı 18 yaş altında bir çocuk veya gencin ödeyen konumunda bulunması söz konusu değildir. 18 yaşından küçüklere Bireysel Emeklilik sözleşmesinde çocuk, sadece katılımcı olabilir.
Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Nedir? Teminatları Nelerdir (2023) başlıklı makalemizde sigorta primleri, Trafik Sigortası Fiyatları? ve Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır hakkında bilgiler verilmektedir.