Kısa süre önce kamu ve özel bankalar; müşterilerinin kendilerine olan borcunu ödemedikleri tutarları Varlık Yönetim Şirketlerine devretmeye başladı. Varlık yönetim şirketi ise; borçluların yeni muhatabı oldu. Bazı borçlu vatandaşlara bir takım avantajlar yaratan şirketleri ise bazı kişilere çeşitli mağduriyetler yaşatmaya başladı.Bankalar, kısa süre önce toplamda 2 milyonu aşkın kredi borcu bulunan vatandaşın borçlarını Varlık Yönetim Şirketine devretti. Devredilen 2 milyon kişinin borç tutarı ise 28.7 Milyar Türk Lirası
Türkçe karşılığı “Kredi Risk Primi” olarak bilinen CDS kavramı ülkelerin ekonomik risk durumlarını gösteren bir ifade ve kuruluşların ismidir.
Ülke, şirket ya da şahısların serbest piyasa kavramında bulunan menkul kıymet risklerini sigortalama işlemiyle garanti altına alan CDS kuruluşu bunun karşılığında sigorta bedeli talep etmektedir.
Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse yatırım yapmak isteyenlerin; şirket, kurum ya da ülkelerin menkul kıymetler kapsamında oluşan risklerini üçüncü şahıs yada firmalara satması olarak ifade edilebilir.
Örnek verilecek olursa, size yüksek getiri sağlayacağını düşündüğünüz bir yatırım yapmak istiyor ve bu nedenle portföyünüze devlet tahvili dahil ediyorsunuz. İşte bu sefer yüksek getiri imkanından yararlanırken bir yerden de bu yatırımın gelir dönüşü olmayacağı konusunda tereddütleriniz varsa CDS araya girerek size yardımcı olabilecektir. öyleki bahsi geçen devlet tahvili yatırımı her ülke için değişkenlik gösterse de CDS işlemi yapan kuruma bir miktar ödeme sağlanarak sigortalama yapabilir ve bu riski ilgili kuruluşlara öteleyebilirsiniz.
Finans ve bankacılık sektörünün en önemli soruları arasında varlık yönetim şirketleri nedir sorusu bulunmaktadır. Varlık yönetim şirketleri; bankalar başta olmak üzere tüm finans kuruluşlarının ödenmemiş alacaklarını devralan ve tekrar yapılandıran, bu sayede alacakları tahsil etmeye çalışan şirketler olarak bilinmektedir.
Varlık Yönetim Şirketleri Nedir?
Varlık yönetim şirketleri; yukarıda saydığımız işlemleri yaparken aynı zamanda denetlenmektedir. 2006 yılında yayımlanan yönetmelik kapsamında BDDK tarafından denetlenmesi söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda, bu kuruluşlar
İlgili İçerik
CDS Primi Nedir?
Aslında CDS ve CDS primi ifadeleri aynı şeyi farklı şekilde ifade etmektedir. Burada ilgili terimin tam bir Türkçe karşılığı bulunmaması nedeniyle ortaya bir durum çıkmış gibi duruyor. Yani aslında cds primi nedir sorusunun cevabı CDS işlemi için ödenen primler cevabı verilebilir.
CDS Primini belirleyen bazı kriteler bulunmaktadır. Bu kriterlerden en önemlisi not şirketlerinin ülkeniz için görüşleri şeklinde belirtilebilir. Diğerleri ise ülkenin toplam borçları, kasası, varlık bilgileri şeklinde listelebilir.
Burada bilmeniz gereken detay CDS primi faiz ile doğru orantılıdır. Cds primi yükseldikçe faizlerde yükselecektir.
Peki Türkiyenin CDS primi nedir derseniz aşağıdaki görselden detaylı inceleme yapabilirsiniz.
Tekrar genel bir özet geçmek gerekirse verilecek olan borcun borçveren tarafından sigorta edilmesi için çıkattığı tutara CDS ismi veriliyor. Bu rakamlar belirlenirken pek çok kriter bulunabiliyor. En önemlilerine yukarıda değindik.
Makaleyi yazdığımız tarih itibariyle Türkiyenin CDS Primi 477 olarak görünmektedir.