• YARIM ALTIN
    10.102,00
    % 0,34
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5048
    % 0,09
  • € EURO
    36,5273
    % 0,41
  • £ POUND
    43,8337
    % 0,38
  • ¥ YUAN
    4,7657
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3431
    % 0,15
  • BITCOIN/TL
    3351793,136
    % 4,69
  • BIST 100
    9.031,82
    % -2,18

E-Haciz Nedir? Nasıl Kaldırılır? (2023)

E-Haciz Nedir? Nasıl Kaldırılır? (2023)

E-HACİZ NEDİR? NASIL KALDIRILIR?

E-Haciz Nedir?

E- Haciz diğer adıyla Elektronik haciz, devlete olan bir borcunuzdan dolayı elektronik ortamda, maaş ve ya banka hesabınızda tuttuğunuz para, altın, döviz, fon gibi mal varlığınıza haciz gelmesidir. Genel olarak E-Haciz işlemi vergi borçlarından dolayı maaşlar üzerinden uygulanmasıyla bilinir. Fakat borcun ve ödemenin boyutu ve durumuna göre değişkenlik göstermektedir bu yüzden gayrimenkul veya araç gibi menkullere de uygulanmaktadır. E-haczin tebliğinden itibaren borçluya verilen 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde haciz işlemleri uygulanmaktadır. Borcu bu sürede ödeyerek veya taksitlendirerek ödeme yaptırdığınız durumda haciz ortadan kalkmaktadır.

e-haciz nedir

e-haciz nedir

E Haciz Uygulamasına Dahil Olan Borçlar Nelerdir?

Hesaplara bloke koyulmasına neden olan borç kalemleri şöyle:

  • Gelir vergisi
  • Kurumlar vergisi
  • Katma değer vergisi
  • Özel tüketim vergisi
  • Motorlu taşıtlar vergisi
  • Veraset ve intikal vergisi
  • Trafik para cezaları
  • Nüfus para cezaları
  • Tütün ve tütün mamullerine ilişkin cezalar
  • Ecri misil
  • Adli para cezaları
  • İdari para cezalar

Haciz İle E-Haciz Arasındaki Farklar

Haciz işlemlerinin çok büyük kısmı icra daireleri aracılığı ile gerçekleştirilir. Elektronik haciz işleminde ise icra dairesi yerine işlemi vergi dairesi gerçekleştirir. Aralarında bu ikisi dışında büyük fark bulunmamaktadır.

E-Haciz Borcu Taksitlendirilebilir mi?

E-haciz borcu taksitlendirilmesi çoğu borçlu kişinin isteği bir şey bu yüzden e-haciz borçlarınızı rahatça taksitlendirmeniz mümkündür. E-haczin tebliğinden itibaren borçluya verilen 15 günlük süre içerisinde taksitlendirme yapması mümkündür. E-haciz işlemi taksit yoluyla ödeme yapılarak da durdurulabilir. Bunun gerçekleşmesi için ilk aşamadan borcun %20’si ödenir. Sonraki aşama ise belirlenmiş taksit tutarlarının belirlenen tarihlerde düzenli olarak ödenmesidir.

Habersiz Uygulama Yapılabilir mi?

Habersiz uygulama yapılmaz tebligata esastır.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı 2023

Krediler, birçok kişinin nakit ihtiyaçlarını karşılayan; gerek önemli zamanlar gerekse iş kurulacağı zamanlarda başvurulan bir bankacılık ürünüdür. Kredi borcu ödenmezse hapis cezası bazı durumlarda söz konusu olabilir.Kredi ödemelerinde herhangi bir sorun yaşanması durumunda banka, öncelikle krediyi çeken kişi ile iletişime geçer ve yeniden düzenli bir şekilde ödeme yapılmasını talep eder. Bunun ardından yine sorunlar, geç ödemeler ya da ödeme yapmamalar devam ederse; krediniz takibe alınır yani farklı

İlgili İçerik

İtiraz Süresi Kaç Gündür?

Haciz tebliği yapılan kişi, duruma itiraz etmek istiyorsa, söz konusu borcun olmadığını veya tebliğ öncesinde ödenmiş olduğu veya itiraza konu olan sebebini, 7 gün içerisinde yazılı olarak tahsil dairesine bildirmekle yükümlüdür.

Maaşımın Tamamı Haciz Edilebilir mi?

4857 sayılı iş kanunumuzun ücretin saklı kısmı başlıklı 35. Maddesine göre işçilerin aylık maaşlarının dörtte birinden 4/1 fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hâkim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dâhil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır. E-haciz maaş hesabından bloke kaldırma dilekçesi için ilgili makalemize bakabilirsiniz.

Emekli Maaşına Haciz Edilebilir mi?

Emekli maaşları veya emekli maaş hesaplarına veya emekli maaş gölge hesaplarına e-haciz uygulanamaz. Uygulansa dahi hemen kaldırılmalıdır.

Vergi Dairesi Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi?

Ödemesi geciken veya ödemediğiniz herhangi bir vergi borcunuz varsa vergi dairesi belirli bir süre sonra hakkınızda işlem başlatır. Bu işlemlerde çoğu kişi vergi dairesi maaş hesabına bloke koyabilir mi sorusunu merak etmektedir. Vergi dairesi maaş hesabına bloke koyabilir mi sorusunun cevabıysa E-haciz yapılabilir olacaktır.Vergi Dairesi Maaş Hesabı Bloke Kaldırma Dilekçesi Vergi dairesi borcunuzu kaldırmak için bankayla iletişime geçebilirsiniz

İlgili İçerik

Hangi Eşyalar Haciz Edilebilir?

Eski haciz işlemlerinde hazırlanan kanunlara göre memurların evde ya da iş yerinde bulunan bütün mallara değer biçmesi ve el koyması mümkündü. Özellikle borcunu ödeme konusunda bilgi alınamayan kişilerin evine giden memurların tüm eşyaları alma hakkına sahipti. Son yapılan kanunlar göre ise bu durum tamamen ortadan kalkmış durumda. Borcun değeri ne olursa olsun, özellikle evde temel yaşam araçları arasında yer alan eşyalara dokunulmuyor. Yatak, koltuk, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi temel gereksinim eşyaları haciz dâhilinde değil. Fakat evde aynı eşyadan iki tane olması durumunda lüks statüsüne girdiği için haciz dâhil edilebiliyor. Bunların yanında kişisel eşyalar olsa da para, değerli evrak, değerli taş, mücevher altın gibi parçalar da haciz altına alınabilir.

Kredi Kartına Haciz Edilebilir mi?

Kredi kartları yalnızca bloke edilerek kullanıma kapatılır, hesabınızdaki paraya haciz konmaz.

Hesaplarına E-Haciz Konan Kişiler Kredi Çekebilir mi?

Hesaplarınıza E-Haciz konması durumunda kredi notunuz eksiye düşmektedir. Bu yüzden Kredi çekmek istediğiniz zaman bankalar bunu sorun yapabilir. Kredi puanınız düşük değilse çekme imkânınız olabilir.

E-Haciz Nasıl Sorgulanır?

Vatandaşın borcundan dolayı E-haciz uygulanabilmesi için mutlaka ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ edilmeyen cezalara elektronik haciz yapılamaz. E-haciz borcu sorgulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girerek e-devlet şifrenizle işlem yapmanız mümkün.

https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-banka-hesaplarina-uygulanan-elektronik-haciz-sorgulama

Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-Haciz uygulanan kişinin borçluya tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük yasal sürede borçlu tarafından ödeme yapılmaması durumunda haciz işlemleri başlar. Borcun 15 günlük sürede ödenmesi ya da taksitlendirilmesi halinde borçluya uygulanan haciz işlemi kaldırılır.

Arabalara E-Haciz Uygulanır mı?

Araçlara gelebilecek cezalar arasında araç bağlama dışında e-haciz de bulunuyor. Aracın üzerinde haciz olması durumunda satma işlemleri için belli başlı kısıtlamalar uygulanmaktadır.

E-Haciz Olan Araç Nasıl Satılır?

Üzerinde haciz bulunan aracın satılması sürecinde kısıtlamalar mevcut. Aracın sahibi, haciz konduğu zamandan itibaren direkt olarak satış yapması mümkün değildir. Sadece icra yöntemi ile aracın satışı mümkün oluyor. Bu yüzden icraya bağlı olmadan satış yapmak için öncelikle haciz uygulanmış olan borcun tamamının kapatılması gerekiyor.

Bir önceki yazımız olan Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır? (2023) başlıklı makalemizde Kurumlar Tevkifatı, Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler ve Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır? hakkında bilgiler verilmektedir.