• YARIM ALTIN
    9.823,00
    % 0,48
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7472
    % 0,07
  • € EURO
    36,5907
    % 0,24
  • £ POUND
    44,0786
    % 0,27
  • ¥ YUAN
    4,7688
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3276
    % 0,55
  • BITCOIN/TL
    3303860,267
    % 0,03
  • BIST 100
    9.827,23
    % 1,51

Hedge Etmek Nedir? Nasıl Yapılır?

Hedge Etmek Nedir? Nasıl Yapılır?

Dolar kurunda yakalanan hızlı yükseliş ve zirve bandında bulunuyor olmasından sonra özellikle firmalar için ön plana çıkan hedge etmek kavramının ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız.

Döviz kurlarında meydana gelen değişimler neticesiyle firmaların net karlarında artış veya azalış durumları söz konusu olabilmektedir. Fakat bu artış durumlarından zarar görmemeniz için kullanacağız hedge yapmak yöntemlerinin, kavramlarının ne olduğunu ve nasıl yapılacağını incelemeye çalışalım.

Hedge Etmek Nedir

Özet olarak giriş paragrafımızda da bahsettiğimiz üzere bu kavram döviz kuru artışları esnasında bu kur hareketlerinden korunmak için alınacak önlemler ve işlemlerin bütünüdür. Kur artışı nedeniyle oluşan riski sıfırlamak için hedging uygulaması yapmanız veya kar durumunuzu sabitlemeniz mümkün olabilmektedir. Hedge yapma işlemi sadece kurlar nedeniyle oluşan riskleri için uygulanan bir yöntem değildir. Aynı işlem faizler, hisse senetleri, emtia kavramlar için de sağlanabilmektedir.

VEDOP – VEDOP Nedir? VEDOP Beyanname Sorgulama

Günümüz teknolojisinde bir çok kurumda işlemlerin bilgisayar ortamına geçmesi ile VEDOP projesiyle gelir idaresi başkanlığı da iş yükünü azaltmıştır. VEDOP, iş yükünü azaltmak için gelir idaresi başkanlığı tarafından yapılan bir otomasyon projesidir. VEDOP Nedir? Bir çok insana işlemlerini halletmesi için VEDOP’a girilmesi gerektiği söylendiğinde VEDOP’un ne olduğunu bilmediğini fark ediyoruz. Gelir idaresi başkanlığı tarafından yapılan tüm işlemlerin elektronik bir ortamda yapıldığı otomasyon projesine VEDOP denir. Açılımı ise “Vergi

İlgili İçerik

Hedge İşlemi Nasıl Yapılır

Oluşan kur değişimi nedeniyle yapılması gerektiği zaman uygulanan hedging işlemi için örnekleme yapmaya çalışalım.  Genellikle satış için veya üretim için firma ve fabrikaların satın alımları gerçekleştirdiği en büyük pazarlardan olan Çin için alım ve satış işlemlerini dolar üzerinden yapıldığını varsayarsak burada iç piyasaya yaptığınız satışlarında aynı kurdan yapılması durumu bir çeşit hedge etmek kavramı olarak geçebilir.

Yani satın aldığınız ürünlerin satışını yaptığınız zaman faturasında da dolar kurunda bir işlem uyguluyorsanız burada döviz pozisyonlarınız kendisini hedge etmiş durumda olacaktır. Fakat bu değişimler nedeniyle pazarda, piyasada bonusu olacak ise ve bunu öngörüyorsanız fiyatları sabitlemeniz gerekli olabilir.  Bunu gerçekleştirebilmek için Çin’deki tedarikçi firmaya ödemesi yapılacak olan dolar tutarını da kasanıza koymalı ya da çalışılan banka ile yapılabilecek opsiyon sözleşmesi kapsamında garantiye almanız gereklidir.

hedge işlemi nasıl yapılır

Bu işlemlerden birisi gerçekleştiği zaman spot piyasadan döviz alımı yapılması ya da kontrat alınması gibi her durum bir hedge etmek durumunu yani hedging kavramını oluşturacaktır.

Hedge İşlemi Maliyeti

Burada bilinmesi gereken detaylardan birisi hedge enstrümanlarının da bir miktar maliyetlerinin olacağıdır. Bu maliyetler için net bir rakam vermek oldukça zor durumdadır. Hedge işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman bankanız ile iletişime geçmelisiniz. İleri vadeli bir hedging işlemi için banka ile yapılacak anlaşma neticesinde kur belirli bir tutara sabitlenebilmektedir.

Makas Aralığı Nedir?

Özellikle döviz ve altın alımında kullanılan makas aralığı nedir? Makas aralığı satın almayı düşündüğünüz herhangi bir ürünün satışı ile alışı arasındaki farka denir. Makas aralığına bir örnek verilecekse mesela xx bankasında doların alış fiyatı 6,25 satış fiyatı ise 6,15 ise bu bankanın makas aralığı 0,1 olmuş olur. Makas aralıkları terimi bir çok yerde makas farkı olarak da tabir edilmektedir. Makas farkı diye duyduğunuz terimde aynı şeyi

İlgili İçerik

Bu hedge maliyeti size yaklaşık %3 oranlarına mal olabilir. Kurların çok dalgalı olduğu düşünülürse bu işlemi yapmak ileriyi düşününce sizin için mantıklı bir hareket olabilir.

Hedge Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burada en önemli adım yatırım araçlarının hangi yönde işlem göreceği konusunda bilgi sahibi olmanız konusudur. Seçmiş olduğunuz pariteye ait olan ve pozitif bir bakiye veren pozisyon açılması ilgili kurun düşüş sağlaması durumunda hedge etmek size kar kazandıracaktır.

Burada önemli noktalardan birisi de lot büyüklük kavramı ve verilecek olan teminatın ne kadar olduğunu belirlemektir. Hesabınızdaki bakiye tutarına göre kaldıraç kullanılması gerkeli olacaktır. Aynı şekilde swap maliyetini hesaplamanız şarttır. Çünkü oluşan maliyetlerin süpriz yaşatmamasını size yansıtacaktır.

Bir önceki yazımız olan Western Union PTT İşlemleri (Detaylı Rehber) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.