Dünya üzerinde genel olarak sigortacılık sektöründe en çok araç sigortaları ve sağlık sigortaları tercihi yapılmaktadır ve poliçe hazırlanan ürünlerin başlarında gelmektedir. Dünya’da her an yangın riski olduğu için yangın sigortası da diğer sigortalar kadar önemlidir. Yangın ihtimalleri düşük gözüktüğü için insanlar tarafından önemsiz görülmekte ve başa gelmeyeceği düşünülmektedir. Fakat ev işletme ve insan sağlığı ve hayatının en önemli risk etkenleri arasındadır. Alınacak her önlem can ve mal kaybının önüne geçilmesini sağlar.
Yangın sigortası; yangın, yıldırım düşmesi ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin bina, konut ve iş yerlerinde oluşturduğu hasarları teminat altına alan bir çeşit sigorta türüdür. Yangın hasarını onarma sürecinde kullanılan su, kimyasal maddeler vb. ürünler yüzünden ortaya çıkabilecek hasarlar da yangın sigortası kapsamına girmektedir. Fakat yangın sigortası zorunlu bir sigorta değildir. Ancak bankalar konut kredisinde, kredi kullanırken yangın ve konut sigortası talep edebilmektedir. Yangın sigortası yaptırmanızda iş yeri ve konutlar için çok avantajlı bir durumdur. En başta yangına karşı önlem alınmasını ve olası durumda oluşan hasarın masraflarını karşılar.
Nerelere Yangın Sigortası Yaptırılabilir?
Yangın sigortası, birçok mekân için uygulanabilecek geniş kapsamlı bir sigorta çeşididir. Bina, konut ve iş yerlerinin dışında yangın sigortası yapılacak yerler;
Müştemilat,
Kömürlük,
Asansör ve yürüyen merdivenler,
Bahçe elemanları,
Bina dışındaki havuz,
Garaj ve su deposu gibi ek mekânlar için de yangın sigortası yapılabilir.
Sigortalanan alanın içinde veya dışında hasar gören eşyalar poliçede belirtildiği halde yangın sigortası kapsamında bulunur. Yangın sigortası, hem taşınır hem de taşınmaz mallara uygulanabilir. Sigortalanan alanda yalnızca poliçe sahibi değil, birlikte yaşayan kişilerde koruma altına almaktadır.
Yangın Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
Yangın sigortası temel olarak yangına ve yangının sebep olduğu hasarlara karşı teminat sağlar. Yangın sigortasına ek sözleşme ile dâhil edilebilecek ek teminatlar şu şekildedir:
Trafik sigortası nedir, Kara yolları Trafik Kanununun 2918 sayılı hükmünce trafiğe çıkan her araca yapılması zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Trafik sigortasının yapılma sebebi: karışılan kazada karşı tarafın uğradığı hasar sonucunda karşılaştığı kayıpların karşılanmasıdır.
Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortasını yaptıran araç sahibi ve aracı, kusurlu oldukları trafik kazalarında ortaya çıkabilecek maddi sorumluluklardan mükellef değildir ve karşı tarafın aracında ortaya çıkan hasarlar trafik sigortası tarafından karşılanır.Hatta karşı araçta
İlgili İçerik
Hırsızlık
Cam Kırılması
Terör
Kötü Niyetli Durumlar
Kargaşaya Sebep Olacak Toplumsal Sorumlar
Kar Ağırlığı
Kira Kaybı
Enkaz Kaldırma
Sigortalı Mülke Taşıt Çarpması
Doğal Afetler (Deprem, Fırtına Toprak Kayması )
Grev, Kargaşa
Yangın sigortası ek teminat seçenekleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Herhangi bir sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsiniz.
Yangın Sigortası İçin Gerekli Belgeler?
Yangın sigortasının kapsamında olası hasarların gerçekleşmesi durumunda sigortalı mülk sahibinden belirli belgeler sigorta şirketleri tarafından talep edilmektedir.
Bu belgeler arasında;
Onarım faturaları veya teklifleri,
Mevcut olması halinde itfaiye raporu,
Rüculu hasar durumlarında imzalı ibraname,
Yine mevcut olması halinde resmi makamlarca düzenlenen belgelerin asılları,
Polis birimlerince tutulan görgü tanığı ve ifade tutanaklarının asılları,
Zararın belirtildiği talep yazısı,
Savcılık iddianamesi ya da savcılık tarafından verilen takipsizlik kararının aslı,
Muhteviyat hasarlarında faturalar veya kayıt tutanakları,
Sigortalı mülk bir konut ise kira ve tapu sözleşmesi,
Sigortalı mülk bir iş yeri ise kira, tapu sözleşmesi ve vergi levhası kopyası,
Eksper gönderilmeyen hasar durumlarında, hasar gören kıymetlerin resimleri,
Fırtına hasarlarında hasarın durumu, meteoroloji raporu ve sigortalının beyan yazısı,
Hırsızlık sonucunda oluşan hasarlarda sigortalının polis merkezine yaptığı başvuruya ilişkin zapt tutanağı yer almaktadır.
Talep edilen belgeler genel olarak bu şekilde olmaktadır.
Yangın Sigortası Fiyatları?
Yangın sigortalarında, ilk adımda fiyatların sigorta firmaları arasında değişkenlik göstermektedir.
Yangın sigortası fiyatları hakkında detaylı bilgi için Doğa Sigortadan inceleme yapabilirsiniz.
Sigortalının Ölümü Halinde Yangın Sigortası Poliçesinin Durumu Ne Olur?
Sigorta ettirenin ölümü halinde, sözleşmeden doğan bütün hak ve borçlar yeni hak sahibine geçer.
Yangın Sigorta Poliçesinde Prim Nasıl Tespit Edilir?
Yangın sigortasında ve yangına ek olarak verilen deprem ve yanardağ püskürmesi dışındaki diğer ek teminatlarda prim tutarı sigorta şirketlerinde değişkenlik gösterir. Yangın sigortasına deprem ve yanardağ püskürmesi teminatının eklenmesi halinde ise İhtiyari Deprem Ve Yanardağ Püskürmesi Teminatına İlişkin Tarife Ve Talimat hükümleri uygulanır.
Hasar Bildirimi Yapıldıktan Ne Kadar Süre Sonra Sigorta Şirketinin Olumlu veya Olumsuz Sigorta Sahibini Bilgilendirmesi Gerekir?
Sigortacı hasar miktarına ilişkin belgelerin kendisine verilmesinden itibaren 1 ay içerisinde gerekli incelemelerini tamamlayıp hasar ve tazminat miktarını tespit edip sigortalıya bildirmek zorundadır.
DASK Sigortası Yangını Karşılar mı?
Zorunlu deprem sigortası (DASK), sadece deprem kaynaklı oluşan yangın masrafları karşılar. Yıldırım düşmesi, infilak ya da herhangi bir sebepten oluşan yangını karşılamaz.
Bir önceki yazımız olan BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES) NEDİR? (2023) başlıklı makalemizde 18 Yaş Altı BES’te Hedef 10 Yılda 32 Milyar, 18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik Nedir? ve 18 Yaşından Küçüklere Bireysel Emeklilik İle Ne Amaçlanıyor? hakkında bilgiler verilmektedir.