Offshore kelimesinin anlamı kıyıdan uzak anlamına gelmektedir. Offshore Bankacılık da kıyıdan uzak, genellikle ufak adalar üzerinden yapılan bankacılık anlamına gelir. Genel olarak bakıldığında da vergi cenneti (verginin olmadığı) olarak da bilinen offshore (kıyı) bankacılık, mevduatı olanların ülke dışında oluşan fonların aynı şekilde yine ülkenin dışında uygulanmasını hedefleyen, yönetmelik ve yasaların dışında kalan banka olarak açıklanmaktadır. Offshore bankacılık öte yandan da serbest banka olarak da bilinmektedir. Bu tür bankalar genellikle verginin çok düşük olduğu yerlerde kurulur, bürokratik işlemlerin en düşük düzeyde olduğu ve denetimler ya olmuyor yada çok az seviyede oluyor. Bu yerlerde yargısal denetim de yok denilecek seviyede. Kıyı bankalarının çoğu, mevduat hesabı açmak, kredi vermek, yabancı para üzerine işlem yapmak, fon yönetimi vermek, kredi kartı ve banka kartı vermek, fon transferlerini yapmak gibi bankaların sağladığı bütün olanakları müşterilerine sağlarlar.
Offshore Tarihsel Gelişimi
Offshore bankanın tarihteki gelişimine bakmak istersek; Kıyı bankacılığı 1960 yılından itibaren ortaya çıkmıştır. Bu çıkışıyla beraber ilerleme göstererek günümüze kadar gelmiştir. Bu bankaların daha da ilerlemesini sağlayan bir diğer faktör liberal ekonomi uygulanması ile beraber meydana gelen politik değişiklik olmuştur. Bu yıllardan sonra vergi yükümlülükleri, denetimler ve bazı kısıtlayıcı düzenlemeler meydana gelmiştir. Özellikle uluslararası sermayeler bu kısıtlamaların bulunmadığı bölgeler olan offshore bankacılığın olduğu yerlere doğru yönlendirilmeye başlanmıştır.
1970’te petrol fiyatlarındaki büyük artışlardan dolayı, petrol ihracı yapan ülkelerin kendilerine geçen fonlarda büyük artışların yaşanmasına neden olmuştur. . Bu durum offshore bankalara olan önemin de artmasını sağlamıştır.
Offshore Bankacılık İşini En İyi Yapan Ülkeler
En başta İsviçre olmak üzere, Cayman Adaları, Aruba, Bahama Adaları, Bahreyn, Malta, Man Adaları, Jersey,Singapur ve Panama bu işi profesyonel halde yapan ülkelerin başında gelmektedir.
İsviçre
Offshore ‘nin en eski ve hacimli merkezi olan İsviçre vergi muafiyeti ve hesapların gizliliği konusunda başlarda geliyordu. Özellikle İsviçre’ye karşın ABD’nin başlattığı gizli hesapların açıklanması girişiminin sonuç vermesiyle bu uygulamalar eski özelliğini kaybetmeye başladı. 2017 yılından itibaren İsviçre artık eskisi gibi gizli hesap oluşturma uygulamasını terk etmek zorunda kalacak.
Cayman Adaları
İngiliz kolonisi ülke yerli ve yabancı yatırımcılara hiçbir şart altında vergi uygulamasına gidilmeyeceğine dair garanti veriyor.
Bahreyn
Ülke 1975 yılından itibaren kıyı bankacılığı faaliyeti yapmak üzere kıyı bankacılığı birimlerinin kurulmasına izin verdi.
Bahama Adaları
İngiltere ile tarihi ve kültürel bağlarının nedeniyle İngiltere hukuk sistemini benimseyen ülke, kıyı bankacılığı düzenlemelerinde farklı bir yol izliyor. Kurumlar vergisi, gelir vergisi, varlık ve veraset vergisi uygulaması uygulamıyor. Banka ve Trust Şirketleri Kanunu ile banka hesaplarının gizliliği sağlanıyor.
Offshore Hesap Açma
Her ülkede hesap açmak için farklı şartlarlar uygulanmaktadır. En başta bulunduğu ülkeye girmesine gerek duymayan, diğeri ise; ülkede olunmasının gerektiğini belirtme zorunluluğu vardır. Eğer o ülkeye girilmesine gerek duyulmayan bir offshore banka ise o bankaların istedikleri şeyler; CV’nin olması, bankada alınacak referans mektubu, pasaportunun onaylı olması, bulunduğu yerin üç aylık bir ikametgâh belgesi istenmektedir.
Bankaların, Offshore bankaların sunduğu hizmetler için yıllık olarak işlem ücreti almaktadır. Oluşan işletim ücretleri ülkelere, bankalara göre değişkenlik gösterir. Yıllık ortalama 250 Euro civarında işlem ücreti alınmaktadır.
Kıyı bankası için başvuru yapacağınız ülkenin vatandaşı olma zorunluluğu yoktur. Kıyı bankacılığı bankaların başvuru evraklarını bankaya ulaştırdıktan sonra faiz oranlarını öğrenip hesap açma işlemi yapabilirsiniz. Türkiye’de bir bankanın vereceği referans mektubu da önemlidir. Yatırım yapacak olan kişilerin ayrıca yüklü yatırım yapmaları durumunda Offshore banka hesabı için onay vereceklerdir.
Bir başka bankacılık türü olan gölge bankacılık hakkında bilgi almak için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
Offshore Bankacılığın Dezavantajları
En önemli özellik ülkelerdeki bankaların yurttaşı olmamanız ve banka hizmetlerinde risklilik içermesi.
Küçük yatırımcılar ise offshore hesabı için çok ciddi yüksek tutarlar öder. Hizmet daha çok private banking dediğimiz yüksek servet sahibi insanlara verildiğinden ciddi bedeller ödenir ve bu küçük yatırımcı için pahalıya patlar.
Bu ülkelerin en büyük avantajı bir kaç puanlık faiz farkının olmasıdır. Bundan dolayı paranız küçükse çoğu zaman avantaj kalmaz. İyi hesaplama yapmak ve yıllık olarak ödenen hizmet ücretlerini maliyetlere eklemek gerekir.
Gölge Bankacılık Sistemi Nedir?
Gölge Bankacılık (Shadow Banking) Bankacılık sektörü gibi risklere sahip olan banka dışı kredi aracılar grubudur. Bankacılık sektörü kadar sıkı düzenlemelere tabi olmayan gölge bankacılık sektörü, bankalar gibi vade dönüştürme faaliyetlerinde bulunmakta, likidite riskine ve yüksek kaldıraçtan kaynaklı risklere maruz kalmaktadır. Düzenlemeye tabi olmayan aracılara örnek olarak riskten korunma fonları, kote edilmemiş türevler ve diğer kote edilmemiş araçlar verilebilir, ancak düzenlenmiş kurumların düzenlemeye tabi olmayan faaliyetlerine
İlgili İçerik
Offshore Bankalar Fazla Faiz Gelirini Nasıl Sağlıyor
Tabi olduğu yasal sınırlar azdır,
Kuruluş maliyetleri çok düşüktür,
Minimum sermaye tutarları çok düşüktür,
Ucuz kredi bulabilir,
Faaliyete devam için ölçümlenen risk parametresi azdır,
Devletler düşük faiz politikası uygular yani gerçekten vergi alınmaz,
Personel sayısı ve şube sayısı azdır, işletme maliyetinin ağırlıklı kısmını uluslararası hukuk maliyetleri oluşturur
Bir önceki yazımız olan AKBANK ARTI PARA NEDİR? (2023) başlıklı makalemizde Akbank Artı Para Nedir?, Akbank’tan Taksitli Artı Para Çekebilir Miyim? ve Artı Para Günlük ve Aylık Faiz Oranları hakkında bilgiler verilmektedir.