• YARIM ALTIN
    10.198,00
    % 0,07
  • AMERIKAN DOLARI
    34,2932
    % 0,06
  • € EURO
    37,2190
    % -0,08
  • £ POUND
    44,5552
    % 0,10
  • ¥ YUAN
    4,8136
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3534
    % 0,05
  • BITCOIN/TL
    2486302,490
    % 0,14
  • BIST 100
    9.006,55
    % 0,68

Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır? (2023)

Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır? (2023)

Tevkifatlı fatura hakkında detaylı bilgilere, tevkifatlı fatura nedir sorusunun cevabına, tevkifat kelimesinin anlamına ve detaylı bir şekilde tevkifatlı fatura hesaplama işleminin nasıl olduğuna dair tüm bilgilere aşağıdaki başlıklardan erişebilirsiniz.

Tevkifat Nedir?

Arapça kökenli olan Tevkifat sözcüğü, para konusunda kesintiler anlamına gelir. Vergi mevzuatında ise tevkifat kesinti olarak bilinmektedir. Vergi tevkifatı, devletin vergi alacaklarının tahsilatını garanti altına alması için kullandığı bir sistemdir. Her satış işlemi veya gelir türü tevkifata tabi değildir. Tevkifata tabii olan hizmet ve bu hizmetlere ilişkin mal satışları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. Tevkifata tabi olan gelirler ise Gelir Vergisi kanununda yer belirtilmiştir.

Tevkifatlı Fatura Nedir?

Tevkifatlı Fatura ile diğer faturalar arasında pek bir fark yoktur. Tek özelliği, faturada geçen vergi tutarının alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek her iki tarafında vergiye tabii tutulmasıdır.

Tevkifat Çeşitleri

Gelir Vergisi Tevkifatı ve KDV Tevkifatı olmak üzere İki çeşit vergi tevkifatı bulunmaktadır.

Gelir Vergisi Tevkifatı Nedir

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde belirlenmiş olan gelir vergisi gelirler üzerinden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen oranlarda kaynakta yapılan kesintiye gelir vergisi tevkifatı veya stopaj vergisi adı verilir Gelir vergisi tevkifatı kaynakta kesilen gelir vergisidir.

KDV Tevkifatı Nedir?

Yasada belirli malların alım satımı ya da hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin alıcılardan kimi zaman tamamı kimi zaman ise kanunda belirlenmiş oranda kesinti yapılarak satıcıya yerine vergi dairesine (vergi sorumlusu sıfatıyla) beyan edilip ödenmesidir. KDV tevkifatı iki türlü uygulanmaktadır:

Tam Tevkifat

Fatura bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamının faturanın muhatabı tarafından vergi dairesine beyan edilerek ödenmesidir.

Kısmi Tevkifat

Fatura bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin, “Tevkifat Oranı” oranına karşılık gelen kısmı faturanın muhatabı tarafından, kalan kısmı ise faturayı kesen satıcı /tedarikçi tarafından vergi dairesine beyan edilerek ödenmesidir.

Hangi Kurumlar Tevkifat Yapabilmektedir?

  • Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları
  • Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri)
  • Döner sermayeli kuruluşlar
  • Genel bütçeye dâhil daireler, il özel idareleri, katma bütçeli idareler, belediyeler, köyler ve bunların teşkil ettikleri birlikler
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
  • Bankalar
  • Sigorta ve ikili sigorta şirketleri
  • Sendikalar ve üst kuruluşları
  • Vakıf üniversiteleri
  • Mobil elektronik haberleşme işletmecileri
  • Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dâhil bütün borsalar
  • Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler
  • Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler

Evden E-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti

Hasılat üzerinden bankalarca en az 1 işçi çalıştıranlar için %2, işçi çalıştırmayanlar için ise %4 tevkifat yapılır.

E-Ticaret Vergi Muafiyeti ve Esnaf Muafiyeti (2023)

E-Ticaret; kısa adı e-ticaret olan elektronik ticaret, internet kullanımıyla birlikte ortaya çıkarak ticaretin elektronik ortama taşınması yada elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Başka bir deyişle; mal ve hizmetlerin üretimden tanıtımına, satışına, dağıtımına ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.  E-ticaret vergi muafiyeti kavramı ise hayatımıza 2019 yılındaki karar ile girdi.İnternet kullanımının her geçen gün artması, ticaretin de internet ortamına taşınmasına neden oluyor. Ticaretin şekli değiştikçe ve dijitalleştikçe vergilendirme yöntemleri

İlgili İçerik

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler Nelerdir?

Çoğu hizmet ve ya ürün satışında tevkifat yapılması mümkün değildir. Tevkifat oranının uygulanabileceği işlemleri Bakanlar Kurulu belirlemektedir. Tevkifat uygulanabilen hizmetlerden bazıları, bazı yapım işleri, bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık hizmetleri, temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri, özel güvenlik hizmetleri, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tamirat, bakım ve onarım hizmetleri, yemek servisi, danışmanlık ve denetim hizmetleri ve yapı denetim hizmetleridir.

Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır?

Genel hatlarıyla normal ve irsaliye faturaya benzeyen Tevkifatlı faturanın tek farkı, hesaplanan KDV miktarının satıcı ve alıcı arasında bölüştürülmesi ve ikisinden de alınmasıdır. Böylece KDV sorumluluğu yarı yarıya hem alıcıda hem de satıcıda olur.

Satın alımı için 1.000 TL’lik bedel olan bir alışveriş düşünelim. Bu 1.000 TL’lik ücret için ödenmesi gereken % 18’lik bir KDV olacaktır. Yani:

1.000 x 0,18 = 180 TL

180 TL’lik KDV oranı da ürün ya da hizmet bedeli olan 1.000 TL’ye eklenecektir. Yani:

1.000 + 180 = 1.180 TL ödenmesi gereken son bedel olarak karşımıza çıkacaktır.

Normalde satın alınan bu ürün ya da hizmet için ödenmesi gereken 1.180 TL’lik bir bedel olacakken Tevkifatlı faturada satın alınan bu ürün için ödenecek olan KDV miktarının 1/2’si alıcıya yüklenir. Yani:

180 / 2 = 90 TL’si satıcı tarafından karşılanır. Bu durumda da satın alan kişinin ödemesi gereken tutar 1180 TL’den 1090 TL’ye düşer.

Tevkifat oranı önceden tanımlıdır 5/10, 9/10 gibi oranlar kullanılabilir. Eğer alıcı Tevkifatlı satış faturası düzenlenmesini talep ettiyse tevkifat oranını da belirtebilir. Bu süreçte mali müşavirinize de danışmanızı öneririz.

Detaylı hesaploama yapmak için https://turmob.org.tr/hesaplamalar/KDV-Tevkifat-Hesaplama

Tevkifatlı Fatura

Tevkifat oranları nedir?

Tevkifat oranlarını belirli sınırlar dâhilinde artırma veya düşürme konusunda Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bir önceki yazımız olan Ziraat Bankası Sms Gelmiyor Ne Yapmalıyım? başlıklı makalemizde cep telefonuma banka şifresi gelmiyor, ziraat bankası sms bildirim ayarları ve ziraat onay kodu gelmiyor hakkında bilgiler verilmektedir.