Vadenin Sonunda Ne Kadar Getiri Elde Edersiniz?
Birikimlerinizi değerlendirmek ve finansal hedeflerinize ulaşmak için tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri de vadeli mevduat hesabı açmaktır. Risksiz bir yatırım aracı arayanlar için en cazip seçeneklerden biri olan vadeli mevduat hesabı ile birikimlerinizin bir gelir kapısına dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Bu hesap türünde faizlerin nasıl hesaplandığını ve yüksek faiz veren bankaları nasıl tespit edebileceğinizi aktaracağız. Ancak öncesinde vadeli mevduat hesabı ve avantajlarına kısaca değinelim.
Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Paranızı belirli bir süre banka hesabında tutmanız ve bankanın uyguladığı faiz oranı üzerinden gelir elde etmenizi sağlayan hesap türüne vadeli mevduat hesabı denir. Vade süreleri 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi seçenekler sunar ve bu süreler hangi bankayı tercih ettiğinize göre değişebilir. Vade süresi başladığında faiz oranında bir değişim olmaz ancak vade süresi sona erdiğinde yeni vade dönemi güncel faiz oranı üzerinden olabilir.
Vadeli Mevduatın Avantajları Nelerdir?
Vadeli mevduat hesabının sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vadeli mevduat hesabı, yatırımcıların herhangi bir risk almadan gelir elde etmesini sağlar. Bu sayede birikimler değer kaybetmez.
- Uygulanan faiz oranı vade süresi boyunca sabittir. Bu nedenle yatırımcılar vade süresi sonunda ne kadar getiri elde edeceklerini vade başladığında biliyor olurlar.
- Hangi bankayı tercih ederseniz edin, mevduat hesabınız belirli bir tutara kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olur.
- Bankalar tarafından farklı vade seçenekleri sunulur ve bu sayede kişinin yakın zamanda nakit ihtiyacının olup olmayacağına bağlı olarak istediği vade seçeneğine yönelmesi mümkündür.
- Yüksek meblağlarda birikime sahip olan yatırımcılara bankalar tarafından daha avantajlı faiz oranları sunulabilir.
Faiz Hesabı Nasıl Yapılır?
Vadeli mevduat hesaplarında faiz hesaplama işlemi yatırılan anapara miktarı, faiz oranı ve vade süresi dikkate alınarak yapılır. Faiz hesaplamanın en basit formülü şu şekildedir:
Getiri = Anapara x Faiz Oranı x Vade (gün)/365
Elbette bu hesaplama kapsamında stopaj kesintisinin de dikkate alınması gerekir. Vadeye ve bankaya bağlı olarak stopaj kesintisi oranı değişebilir. Bu nedenle net bir stopaj kesintisi oranından söz edemeyiz. Kesinti uygulandıktan sonra vade süresi sona erdiğinde gelir miktarı net olarak banka hesabına yansır. Kişinin talebine göre birikimlerin getirisi anaparaya eklenebilir ya da farklı bir hesaba aktarılabilir.
Avantajlı Faiz Oranları Sunan Bankaları Seçin
Öncelikle bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladıkları faiz oranlarının sürekli olarak değişebildiğini belirtmeliyiz. Bu nedenle herhangi bir banka için “yüksek faiz sunan banka” şeklinde bir niteleme yapılamaz çünkü birkaç ay içerisinde bir başka banka daha yüksek bir faiz oranı sunabilir. Yapmanız gereken ise vadeli mevduat hesabı açacağınız zaman hangi bankanın daha yüksek faiz sunduğunu belirlemeniz yani güncel faiz oranlarına göre bir banka tercihinde bulunmanızdır.
Bunun en kolay yolu ise tek tek bankaların web sitelerini ziyaret etmek değil, tüm bankaların uyguladıkları faiz oranlarını tek bir internet sitesinden incelemektir. Bu internet sitesi de Hesapkurdu.com oluyor. Üstelik bu internet sitesinde hazır bir hesaplama aracı da bulunuyor. Hesabınıza ne kadar para yatıracağınızı ve ne kadar süreli vade seçeneğini tercih edeceğinizi ilgili alana yazmanız durumunda hesaplama işlemi anında yapılıyor. Bu sayede ne kadar gelir elde edeceğinizi de görebilirsiniz.
Hemen şimdi Hesapkurdu.com adresine tıklamanız durumunda öne çıkan mevduat fırsatlarını da görüntüleme şansınız olur. Bu sayede birikimlerinizi değerlendirirken en yüksek getiriyi sunan faiz oranlarına yönelmeniz de mümkün olur.