Günümüz teknolojisinde bir çok kurumda işlemlerin bilgisayar ortamına geçmesi ile VEDOP projesiyle gelir idaresi başkanlığı da iş yükünü azaltmıştır. VEDOP, iş yükünü azaltmak için gelir idaresi başkanlığı tarafından yapılan bir otomasyon projesidir.
VEDOP Nedir?
Bir çok insana işlemlerini halletmesi için VEDOP’a girilmesi gerektiği söylendiğinde VEDOP’un ne olduğunu bilmediğini fark ediyoruz. Gelir idaresi başkanlığı tarafından yapılan tüm işlemlerin elektronik bir ortamda yapıldığı otomasyon projesine VEDOP denir. Açılımı ise “Vergi Dairelerinin Tam Otomasyon Projesi”dir. Bu proje ile sunulan hizmetlerin kaliteleri artmış ve hata payı minimuma indirilmiştir. Tüm vergi dairelerine entegre olan VEDOP projesi tüm kurumlar ile ortak bil bilgi sistemi altyapısına sahiptir. Vergi dairesinde yapılan işlemlerden ötürü ortak bir bilgi ağı ihtiyacı olan çok sayıda kurum vardır. Proje ile kurumlar arasında ortak kullanılan bilgiler bir ağ üzerinde toplanmış erişimi oldukça kolaylamıştır.
Proje ilk geliştirilde pilot uygulama olarak kullanımında “VEDOP GİB” adını almıştır. Ardından proje geliştikçe sırası ile VEDOP 1, 2 ve 3 isimlerini almıştır. Proje aracılığı ile Gelir İdareleri Başkanlıklarında ve Vergi Dairelerinde çalışmalar çok daha verimli bir hale gelerek oldukça iyi denebilecek bir seviyede de aktiflik kazanmıştır. Pilot uygulamasında verimlilik fark edilince uygulama kurum altyapılarına taşınmıştır.
Ödemesi geciken veya ödemediğiniz herhangi bir vergi borcunuz varsa vergi dairesi belirli bir süre sonra hakkınızda işlem başlatır. Bu işlemlerde çoğu kişi vergi dairesi maaş hesabına bloke koyabilir mi sorusunu merak etmektedir. Vergi dairesi maaş hesabına bloke koyabilir mi sorusunun cevabıysa E-haciz yapılabilir olacaktır.Vergi Dairesi Maaş Hesabı Bloke Kaldırma Dilekçesi
Vergi dairesi borcunuzu kaldırmak için bankayla iletişime geçebilirsiniz
Projenin en çok kullanıldığı alan ise beyanname sorgulama alanıdır. VEDOP’un e-beyanname bölümünden elektronik ortamda tüm beyanların alınması imkaı sunuluyor. Beyannameler ile ilgili bir çok bilgiyi bu proje ile öğrenmek de mümkündür. Vergi geliri stratejileri oluşturmak, vergi politikaları ve denetim stratejileri oluşturmak da proje ile mümkün hale gelmiştir.
Ayrıca bu uygulama EBTİS yani “Elektronik Banka Tahsilat İşletme Sistemi” ile tüm bankalarda elde edilen vergi bilgilerini Gümrükler Genel Müdürlüğü sistemine aktarılmasında da kullanılmaktadır.
Beyanname Sorgulama Nasıl Yapılır?
VEDOP sorgulama
Projenin web sayfasına girdiğiniz zaman sorgulama ekranı açılır. Bu ekran ile beyanname sorgulamalarınızı yapabilirsiniz. Sorgulamayı yapmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi web sayfasına girmeniz gerekmektedir. Sorgulama bölümüne beyanname numarasını yazmanız gerekir daha sonra aşağıda verilmiş olan güvenlik kodunu girmelisiniz. Bu bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna tıklayarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca gümrükteki kapatılmış olan ihracat beyannameleri ile alakalı da bu beyannamelerin Maliye bakanlığının sistemine girilip girilmediği de görülebilmektedir.
İhracat Beyannamesi Sorgulama
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu proje ile gümrükde kapatılmış olan bir ihracat beyannamesinin Maaliye Bakanlığına akrarım durumunu görebilirsiniz. Bunu görebilmeniz için sistemde İhracat Beyannamesi VEDOP Sorgulama bölümünü seçmeniz gerekmektedir. Sistem ayrıca vergi mükellefi iseniz belgelerinizin altyapı içerisinde arşive alınmasını da sağlamaktadır.